Верски календар

Д             Н             Ст.               Јануари 31 ден - Коложег

в              1              19            Светиот маченик Бонифациј; Преподобен Илија Муромец; Св. Григориј Омиритски;

с              2              20            Светиот свештеномаченик Игнатиј Богоносец; Свети праведен Јован Кронштатски;

ч              3              21            Светата маченичка Јулијанија и шестотини и триесетте маченици со неа; Светиот маченик Темистокле;

п              4              22            Светата великомаченичка Анастасија Одврзителка и другите со неа; Светата маченичка Теодотија со трите деца;

с              5              23            Преподобен Наум Охридски Чудотворец; Свети Нифонт Кипарски Чудотворец;

Недела на светите Отци: глас 6;

Литургија: Послание до Евреите 11:9-10, 17-23, 32-40, Евангелие по Матеј 1:1-25

н              6              24            Преподобната маченичка Евгенија и другите со неа;

п              7              25            Рождество на Господ Исус Христос;

в              8              26            Собор на Пресвета Богородица; Св. Никодим Прилепски-Тисмански;

с              9              27            Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан;

ч              10            28            Светите Дваесет илјади никомидиски маченици; Св. Симеон Мироточив; Св. маченичка Домна;

п              11            29            Светите четиринаест илјади младенци во Витлеем; Преподобен Маркел;

с              12            30            Светата маченичка Анисија; Преподобна Теодора Цариградска;

Недела на светите Богоотци: глас 7;

Литургија: Галатјаните 1:11-19, Евангелие по Матеј 2:13-23

н              13            31            Преподобна Меланија Римјанка; Блажениот Теофилакт, архиепископ Охридски; св. праведен Јосиф Обручник; св. цар Давид; св. Јаков, брат Господов

п              14            1              Обрезание на Господ Исус Христос; Свети Василиј Велики, архиепископ Кесариски;

в              15            2              Свети Силвестер, eпископ Римски; Преподобен Амон; Преподобен Серафим Саровски;

с              16            3              Светиот пророк Малахија; Светиот маченик Гордиј; Света Геновева;

ч              17            4              Собор на Светите Седумдесет aпостоли; Преподобниот маченик Онуфриј Хилендарец;

п              18            5              Водокрст; Преподобната мајка Синклитикија; Светиот свештеномаченик Теопемт и маченикот Теона;

с              19            6              Богојавление;

Недела по Богојавление: глас 8;

Литургија: Послание до Ефесјаните 4:7-13; Евангелие по Матеј 4:12-17

н              20            7              Собор на Свети Јован Крстител;

п              21            8              Свети Григориј, епископ Охридски; Светите маченици Јулијан и Василиса; Преподобен Георгиј Хозевит;

в              22            9              Светиот маченик Поливект; Преподобен Евстратиј; Свети Филип, митрополит Московски;

с              23            10            Свети Григориј, епископ Ниски; Преподобен Амон; Свети Маркијан; Свети Теофан Затворник;

ч              24            11            Преподобен Теодосиј Велики; Блажениот Михаил;

п              25            12            Светата маченичка Татијана; Преподобна Теодора;

с              26            13            Св. маченици Ермил и Стратоник; Св. Јаков, епископ Нисибиски; Преп. Максим Капсокаливит;

Триесет и четврта недела по Педесетница: глас 1;

Литургија: Послание до Колосјаните 3:4-11; Евангелие по Лука 18:18-27

н              27            14            Света Нина, просветителка на Грузија; Свети Сава, архиепископ Српски; Преподобните маченици Синајски и Раитски;

п              28            15            Преподобен Гаврил Лесновски ; Преподобен Павле Тивејски;

в              29            16            Чесни вериги на Св. апостол Петар; Преподобниот маченик Дамаскин Габровски;

с              30            17            Преподобен Антониј Велики; Светиот цар Теодосиј Велики;

ч              31            18            Свети Атанасиј Велики, архиепископ Александриски; Свети Кирил Александриски; Свети Максим, архиепископ Влахозадпланински;

 

 

 

 

Д             Н             Ст.               Февруари 28 дена - Сечко

п              1              19            Преподобен Макариј Велики; Свети Марко, архиепископ Ефески; Блажениот Теодор;

с              2              20            Преподобен Ефтимиј Велики; Светите маченици Енен, Нирен и Пен;

Триесет и петта недела по Педесетница: глас 2;

Литургија: Послание до Колосјаните 3:12-16; Евангелие по Лука 18:35-43

н              3              21            Преподобен Максим Исповедник; Блажениот Максим Грк; Светиот маченик Неофит;

п              4              22            Светиот апостол Тимотеј; Преподобниот маченик Анастасиј;

в              5              23            Светиот свештеномаченик Климент, епсикоп Анкирски; Шестиот Вселенски Собор;

с              6              24            Преподобна Ксенија; Светиот маченик Вавила; Преподобен Македониј;

ч              7              25            Свети Григориј Богослов, архиепископ Цариградски; Светата маченичка Фелицита и нејзините седум синови;

п              8              26            Преподобните Ксенофонт и Марија и нивните синови Јован и Аркадиј;

с              9              27            Пренос на моштите на Свети Јован Златоуст; Преподобен Тит Печерски;

Триесет и шеста недела по Педесетница: глас 3;

Литургија: Прво Послание до Тимотеј 1:15-17; Еванглие по Матеј 15:21-28

н              10            28            Преподобен Ефрем Сирин; Преподобен Исаак Сирин;

п              11            29            Пренос на моштите на Светиот свештеномаченик Игнатиј; Светите маченици Роман, Јаков, Филотеј, Иперихиј, Авив, Јулијан и Паригориј;

в              12            30            Тројцата Свети архиереи; Светиот свештеномаченик Иполит;

с              13            31            Светите Кир и Јован, бесребреници и чудотворци; Светата маченичка Трифена;

ч              14            1              Светиот маченик Трифун; Светите маченици Перпетуа, Фелицитате, Сатир и другите со нив;

п              15            2              Сретение Господово; Светиот новомаченик Јордан;

с              16            3              Свети Симеон Богопримец; Светите маченици Адријан и Евул; Свети Николај Јапонски;

Триесет и седма недела по Педесетница: глас 4;

Литургија: Прво Послание до Тимотеј 4:9-15; Ев. Лука 19:1-10

н              17            4              Преподобен Исидор Пелусиот; Преподобен Николај Исповедник;

п              18            5              Светата маченичка Агатија; Светата маченичка Теодула;

в              19            6              Св. Вукол, епископ Смирненски; Св. Фотиј, патријарх Цариградски;

с              20            7              Свети Партениј, епископ Лампсакиски; Преподобен Лука Еладски;

ч              21            8              Светиот пророк Захарија; Светиот великомаченик Теодор Стратилат;

п              22            9              Светиот маченик Никифор; Светиот свештеномаченик Петар Дамаскин;

с              23            10            Светиот свештеномаченик Харалампиј; Преподобен Прохор Лободник;

Недела на митарот и фарисејот: глас 5;

Литургија: Второ Послание до Тимотеј 3:10-15; Лука 18:10-14

н              24            11            Светиот маченик Георгиј Кратовски; Светиот свештеномаченик Власиј; Света царица Теодора;

п              25            12            Свети Мелетиј, архиепископ Антиохиски; Преподобна Марија;

в              26            13            Преподобен Мартинијан; Светите Зоа и Фотинија;

с              27            14            Упокоение на Св. Кирил; Преподобен Аксентиј;

ч              28            15            Светиот апостол Онисим; Преподобен Евсевиј;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Март 31 ден Цутар

п              1              16            Светите Дванаесет маченици кои пострадаа во времето на Диоклецијан; Свети Марут;

Преподобниот маченик Роман;

с              2              17            Света Маријамна (Марија); Светиот великомаченик Теодор Тирон;

Недела на блудниот син: глас 6;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 6:12-20; Лука 15:11-32

н              3              18            Свети Лав I, папа Римски; Свети Флавијан;

п              4              19            Светите апостоли Архип, Филимон и Апфија; Преподобен Доситеј;

в              5              20            Свети Лав, епископ Катански; Светиот свештеномаченик Садок;

с              6              21            Свети Захариј, патријарх Ерусалимски; Свети Евстатиј, архиепископ Антиохиски;

ч              7              22            Светиот маченик Маврикиј и седумдесетмина војници; Многубројните маченици во Евгенија близу Цариград;

п              8              23            Светиот свештеномаченик Поликарп, епископ Смирненски; Преподобен Дамјан;

с              9              24            Наоѓање на главата на Свети Јован Крстител; Преподобен Еразмо, монах Печерски; (Задушница);

Недела на Страшниот суд (Месопусна): глас 7;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 8:8-9:2; Матеј 25:31-46

н              10            25            Свети Тарасиј, патријарх Цариградски; Преподобен Пафнутиј Кефалас;

п              11            26            Свети Порфириј, епископ Гаски; Светиот маченик Јован Калфа;

в              12            27            Преподобен Прокопиј Декаполит; Преподобен Талалеј; Светиот маченик Агатангел Битолски;

с              13            28            Свети Василиј Исповедник;

ч              14            1              Преподобната маченичка Евдокија; Преподобен Агапиј;

п              15            2              Светиот свештеномаченик Теодот; Преподобен Агатон;

с              16            3              Светите маченици Евтропиј, Клеоник и Василиск; Света Пијамука Мисирска;

Сиропусна недела: глас 8;

Литургија: Послание до Римјаните 13:11-14:4; Матеј 6:14-21

н              17            4              Преподобен Герасим Јордански; Светите маченици Павле и Јулијана; Свети Јаков Постник; (Прочка);

п              18            5              Св. маченик Конон; Преподобен Исихиј Постник; Преподобен Марко Подвижник; (Велики пост);

в              19            6              Светите Четириесет и двајца маченици од Амореја; Блажениот Јов;

с              20            7              Светите Седум Херсонски свештеномаченици:

Василиј, Ефрем, Евгениј, Елпидиј, Агатодор, Етериј и Капитон; Преподобен Емилијан;

ч              21            8              Свети Теофилакт, епископ Никомидиски; Светиот свештеномаченик Теодорит;

п              22            9              Светите четириесет маченици во Севастија; Преподобен Филор Исповедник; Светите Четириесет Битолски маченици;

с              23            10            Светиот маченик Кодрат Коринтски и другите со него; Преподобната мајка Анастасија; (Тодорова сабота);

Недела на Православието: глас 1;

Литургија: Послание до Евреите 11:24-26, 11:32-12:2; Јован 1:43-51

н              24            11            Свети Софрониј, патријарх Ерусалимски; Светиот маченик Пиониј и другите со него;

п              25            12            Преподобен Теофан Исповедник; Преподобен Симеон Нов Богослов; Свети Григориј Двоеслов;

в              26            13            Пренос на моштите на Свети Никифор, патријарх Цариградски; Светата маченичка Христина Персијанка;

с              27            14            Преподобен Бенедикт; Свети Евсхимон, епископ Лампсакиски; Свети Теогност, митрополит Киевски;

ч              28            15            Свети маченик Агапиј; Свети маченик Александар;

п              29            16            Светиот апостол Аристовул; Светиот маченик Савин; Светите свештеномаченици Трофин и Тал;

с              30            17            Свети Алексиј човек Божји; Светиот маченик Марин;

Недела на Св. Григориј Палама: глас 2;

Литургија: Послание до Евреите 1:10-2:3; Марко 2:1-12, Јован 10:9-16

н              31            18            Свети Кирил, архиепископ Ерусалимски; Свети Анин Чудотворец;


Д             Н             Ст.               Април 30 ден - Тревен

п              1              19            Свети маченик Хрисант, Дарија и др.;

в              2              20            Преподобна маченичка Фотина; Преподобен маченик Јован и другите со него;

с              3              21            Свети Јаков Исповедник; Преподобен Серапион;

ч              4              22            Св. свептеномаченик Василиј Анкирски; Света Дросида;

п              5              23            Преподобен свештеномаченик Никон;

с              6              24            Преподобен Захариј; Преподобен Јаков Исповедник;

Крстопоклона недела: глас 3;

Литургија: Послание до Евреите 4:14-5:6; Марко 8:34-9:1

н              7              25            Свето Благовештение;

п              8              26            Собор на свети Архангел Гавриил;

в              9              27            Светата маченичка Матрона Солунска; Преподобен Пафнутиј; Света Лидија Македонска; Светите Пречистански маченици;

с              10            28            Преподобен Исихиј Ерусалимски; Преподобен Иларион Нови;

ч              11            29            Свети Марко Исповедник, епископ Аретусиски ; Преподобен Јован Пустиник;

п              12            30            Преподобен Јован Лествичник;

с              13            31            Светиот свештеномаченик Ипатиј, епископ Гангрски; Преподобен Аполониј;

Недела на Св. Јован Лествичник: глас 4;

Литургија: Послание до Евреите 6:13-20; Марко 9:17-31, Матеј 4:25-5:12

н              14            1              Света Марија Египетска; Свети Мелитон,епископ Сардиски ; Преподобен Прокопиј Чех;

п              15            2              Преподобен Тит Чудотворец; Светите маченици Амфијан и Едесија;

в              16            3              Свети Никита Исповедник;

с              17            4              Преподобен Јосиф Песнописец; Преподобниот маченик Никита;

ч              18            5              Светите маченици Агатопод и Теодул; Преподобен Марко Трачески;

п              19            6              Свети Евтихиј, патријарх Цариградски; Упокојување на св. Методиј Солунски;

с              20            7              Свети Георгиј Исповедник; Преподобен Нил Сорски;

Недела на Св. Марија Египетска: глас 5;

Литургија: Пoслание до Евреите 9:11-14; Марко 10:32-45, Лука 7:36-50

н              21            8              Преподобен Григориј Синаит; Светите апостоли Иродион, Руф, Асинкрит, Флегонт и Ермиј;

п              22            9              Светиот маченик Евпсихиј; Преподобниот маченик Вадим;

в              23            10            Светите маченици Теренциј, Африкан, Максим, Помпиј;

с              24            11            Светиот свештеномаченик Антипа, епископ Пергамски во Азија;

ч              25            12            Преподобен Исаак Сирин II; Свети Василиј Исповедник;

п              26            13            Светиот свештеномаченик Артемон; Светиот маченик Крискент; Светата маченичка Томаида;

с              27            14            Свети Мартин Исповедник, папа Римски; Светиот маченик Ардалион Глумец; (Лазарова сабота);

Цветна седмица: глас 6;

Литургија: Послание до Филипјаните 4:4-9; Јован 12:1-18

н              28            15            Влегување на Господ Исус Христос во Ерусалим - Цветници; Светите апостоли Аристарх, Пуд и Трофим;

п              29            16            Светите маченички Агапија, Хионија и Ирина;

в              30            17            Светиот свештеномаченик Симеон; Свети Акакиј епископ Мелитински;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Мај 31 ден - Косар

с              1              18            Преподобен Јован; Светиот маченик Јован Нови Јанински;

ч              2              19            Велики Четврток;

п              3              20            Велики Петок;

с              4              21            Велика Сабота;

Светла седмица

Литургија: Дела Апостолски 1:1-8; Јован 1:1-17; Вечерна: Јован 20:19-25

н              5              22            Воскресение Христово;

п              6              23            Воскресение Христово; Светиот великомаченик Георгиј;

в              7              24            Воскресение Христово;

с              8              25            Светиот апостол и евангелист Марко; Свети Анијан, епископ Александриски;

ч              9              26            Светиот свештеномаченик Василиј, епископ Амасиски; Св. Стефан, епископ Пермски;

п              10            27            Светиот апостол Симеон; Преподобен Јован Исповедник; (Источен Петок - Балаклија);

с              11            28            Светите апостоли Јасон и Сосипатар и девицата Керкира; Светиот маченик Тибал;

Томина недела: глас 1;

Литургија: Дела Апостолски 5:12-20; Јован 20:19-31

н              12            29            Свети Василиј Острошки; Светите девет маченици во Кизик; Преподобен Мемнон Чудотворец;

п              13            30            Свети апостол Јаков Заведеев; Свети Донат; Свети Игнатиј Брјанчaнинов;

в              14            1              Светиот пророк Еремија; Преподобниот маченик Акакиј Влечкар;

с              15            2              Свети Атанасиј Велики, архиепископ Александриски; Светите маченици Борис и Глеб;

ч              16            3              Светите маченици Тимотеј и Мавра; Преподобен Теодосиј Киево-Печерски;

п              17            4              Светата маченичка Пелагија Тарсиска;

с              18            5              Светата великомаченичка Ирина; Светите Мартин и Ираклиј;

Недела на Мироносиците: глас 2;

Литургија: Дела 6:1-7; Марко 15:43-16:8

н              19            6              Светиот праведен и многустрадален Јов; Светиот Варвар разбојник;

п              20            7              Спомен на јавувањето на Чесниот Крст во Ерусалим;

в              21            8              Светиот апостол и евангелист Јован; Преподобен Арсениј Велики; Света Емилија;

с              22            9              Светиот пророк Исаија; Пренос на моштите на Св. Николај; Светиот маченик Христифор;

ч              23            10            Светиот апостол Симон Зилот; Преподобна Исидора Јуродива; Блажена Таиса;

п              24            11            Свети Методиј и Кирил Рамноапостолни;

с              25            12            Свети Епифаниј, епископ Кипарски; Свети Герман, патријарх Цариградски;

Недела на Раслабениот: глас 3;

Литургија: Дела Апостолски 9:32-42; Јован 5:1-15

н              26            13            Светата маченичка Гликерија; Светиот маченик Александар;

п              27            14            Светиот маченик Исидор; Преподобен Серапион Синдонит; Свети Леонтиј Струмички, патријарх Ерусалимски;

в              28            15            Преподобен Пахомиј Велики; Свети Ахил Преспански;

с              29            16            Преполовение; Преподобен Теодор Осветен; Свети Никола Мистик, патријарх Цариградски;

ч              30            17            Светиот апостол Андроник; Светиот маченик Солохон;

п              31            18            Светиот маченик Теодот и седум маченички девици; Светите маченици Петар, Дионисиј, Андреј, Павле и Христина;

 

 

 

 

Д             Н             Ст.               Јуни 30 дена - Жетвар

с              1              19            Св. свештеномаченик Патрикиј, епископ Бруски;

Недела на Самарјанката: глас 4;

Литургија: Дела Апостолски 11:19-30; Јован 4:5-42

н              2              20            Светиот маченик Талалеј; Светиот маченик Аскалон;

п              3              21            Светиот цар Константин и Светата царица Елена;

в              4              22            Светиот праведен Мелхиседек, цар Салимски; Светиот маченик Василиск;

с              5              23            Преподобниот маченик Михаил; Преподобна Ефросинија;

ч              6              24            Преподобен Симеон Столпник Дивногорец; Преподобен Никита Столпник;

п              7              25            Трето наоѓање на главата на Свети Јован Крстител;

с              8              26            Светиот апостол Карп; Светиот апостол Алфеј; Светиот новомаченик Александар Солунски;

Недела на Слепиот: глас 5;

Литургија: Дела Апостолски 16:16-34; Јован 9:1-38

н              9              27            Св. свештеномаченик Терапонт, епископ Сардиски;

Св. маченици Теодора и Дидим; Св. Давид Гареџиски;

п              10            28            Свети Никита Исповедник, епископ Халкидонски; Светата маченичка Еликонида;

в              11            29            Светата маченичка Теодосија; Светиот маченик Јован Солунски;

с              12            30            Преподобен Исакиј Исповедник; Преподобна Макрина;

ч              13            31            Вознесение Христово (Спасовден);

п              14            1              Светиот маченик Јустин Философ;

Преподобен Јустин Ќелиски;

с              15            2              Светиот свештеномаченик Еразмо Охридски;

Недела на Светите отци од Првиот Вселенски Собор: глас 6;

Литургија: Дела Апостолски 20:16-18, 28-36; Јован 17:1-13

н              16            3              Светиот свештеномаченик Лукијан;

п              17            4              Свети Митрофан, првиот патријарх Цариградски; Светите сестри Марта и Марија;

в              18            5              Светиот свештеномаченик Доротеј, епископ Тирски; Преподобен Теодор Пустиник;

с              19            6              Преподобен Висарион; Преподобните маченички Архелаја, Текла и Сузана;

ч              20            7              Светиот маченик Теодот Анкирски; Преподобен Даниил Скитски;

п              21            8              Пренос на моштите на Светиот великомаченик Теодор Стратилат; Свети Ефрем, патријарх Антиохиски;

с              22            9              Свети Кирил, архиепископ Александриски; Свети Кирил Белоезерски; Свети Алексеј Мечев; (Задушница);

Педесетница: глас 7;

Литургија: Дела Апостолски 2:1-11; Јован 7:37-52, 8:12

н              23            10            Слегување на Светиот Дух - Педесетница;

п              24            11            Слегување на Светиот Дух - Педесетница; Светиот апостол Вартоломеј; Светиот апостол Варнава; Свети Кинески новомаченици;

в              25            12            Слегување на Светиот Дух - Педесетница; Преподобен Онуфриј Велики; Преподобен Петар Атонски;

с              26            13            Светата маченичка Аквилина; Свети Трифилиј, епископот на Леквусија Кипарска; Света Ана и нејзиниот син Јован;

ч              27            14            Светиот пророк Елисеј; Свети Методиј, патријарх Цариградски; Преподобен Нифонт;

п              28            15            Светиот пророк Амос; Преподобниот маченик Дула; Блажениот Августин, епископ Ипонски;

с              29            16            Свети Тихон, епископ Аматунтски; Светите маченици Тигриј и Евтропиј;

Недела на сите Светии: глас 8;

Литургија: Послание до Евреите 11:33-12:2; Матеј 10:32-33, 37-38, 19:27-30

н              30            17            Светите маченици Мануил, Савел и Исмаил; Преподобен Пиор;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Јули 31 ден - Златец

п              1              18            Светиот маченик Леонтиј; Преподобен Леонтиј проѕорлив; (Петрови пости);

в              2              19            Светиот апостол Јуда; Преподобен Паисиј Велики; Светиот маченик Зосим; Свети Јован Шангајски;

с              3              20            Преподобен Наум Охридски Чудотворец; Блажениот Студиј ;

ч              4              21            Светиот маченик Јулијан Тарсиски; Преподобните Јулиј и Јулијан;

п              5              22            Светиот свештеномаченик Евсевиј, епископ Самосатски; Светите маченици Зинон и Зина;

с              6              23            Светата маченичка Агрипина; Светите маченици Евстохиј, Гај и другите со нив; Повест за покајанието на Теофил;

Втора недела по Педесетница: глас 1;

Литургија: Послание до Римјаните 2:10-16; Матеј 4:18-23

н              7              24            Раѓањето на Свети Јован Предвесник и Крстител Господов (Иванден);

п              8              25            Преподобната маченичка Февронија; Преподобен Дионисиј;

в              9              26            Преподобен Давид; Празник на иконата Одигитрија;

с              10            27            Свети Сампсон Странопримец; Света Јоана Мироносица ;

ч              11            28            Пренос на моштите на Светите маченици Кир и Јован; Преподобен Сенуфиј Знаменосец;

п              12            29            Светиот апостол Петар; Светиот апостол Павле; (Петровден);

с              13            30            Собор на Светите славни и сефални апостоли; (Павловден);

Трета недела по Педесетница: глас 2;

Литургија: Послание до Римјаните 5:1-10; Матеј 6:22-33

н              14            1              Светите маченици Козма и Дамјан; Преподобниот патрициј Петар;

п              15            2              Полагањето на ризата на Пресвета Богородица во Влахернската црква во Цариград;

в              16            3              Светиот маченик Јакинт; Свети Анатолиј, патријарх Цариградски; Свети Исаија Отшелник;

с              17            4              Свети Андреј, архиепископ Критски; Света Марта; Свети цар Николај со семејството;

ч              18            5              Преподобен Атанасиј Атонски; Преподобен Лампад;

п              19            6              Преподобен Сисој Велики; Светата маченичка Лукија;

с              20            7              Светата великомаченичка Недела; Преподобен Тома Малеин;

Четврта недела по Педесeтница: глас 3;

Литургија: Послание до Римјаните 6:18-23; Матеј 8:5-13

н              21            8              Преподобен Теофил Македонски Мироточив; Светиот великомаченик Прокопиј;

п              22            9              Светиот свештеномаченик Панкратиј, епископ Тавромениски; Свети Теодор, епископ Едески и другите со него;

в              23            10            Светите четириесет и петмина маченици: Леонтиј, Маврикиј, Александар, Сисиниј и другите; Пренос на чесната риза на Господ Исус Христос;

с              24            11            Светата великомаченичка Ефимија; Преподобниот маченик Никодим; Света Елена;

ч              25            12            Светите маченици Прокл и Илариј; Преподобен Михаил Малеин; Света Вероника;

п              26            13            Светиот Архангел Гавриил; Преподобна Сара Мисирска;

с              27            14            Светиот апостол Акила; Преподобен Елиј;

Петта недела по Педесетница: глас 4;

Литургија: Послание до Римјаните 10:1-10; Матеј 8:28-9:1

н              28            15            Светите маченици Кирик и Јулита; Свети Владимир, голем кнез руски;

п              29            16            Светиот свештеномаченик Атиноген, епископ Севастиски во Ерменија; Светата маченичка и девица Јулија;

в              30            17            Светата маченичка Марина (Огнена Марија); Преподобен Леонид Устнедумски;

с              31            18            Светиот маченик Емилијан; Преподобен Памво; Преподобните Пајсиј и Исаија;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Август 31 ден - Житар

ч              1              19            Преподобна Макрина; Преподобниот Диј;

п              2              20            Светиот пророк Илија (Илинден); Светите Пречистански маченици;

с              3              21            Светиот пророк Езекил; Преподобните Симеон и Јован;

Шеста недела по Педесетница: глас 5;

Литургија: Послание до Римјаните 12:6-14; Матеј 9:1-8

н              4              22            Света Марија Магдалина; Преподобен Корнилиј Перејаславски;

п              5              23            Светите маченици Трофим и Теофил и уште тринаесетмина со нив; Светиот свештеномаченик Аполинариј;

в              6              24            Светата маченичка Христина; Преподобен Поликарп, игумен Печерски;

с              7              25            Успение на Света Ана; Света Олимпијада, ѓакониса; Преподобната девица Евпраксија;

ч              8              26            Преподобната маченичка Параскева; Преподобен Мојсеј Угрин;

п              9              27            Свети Климент, архиепископ Охридски; Светиот великомаченик Пантелејмон;

с              10            28            Светите апостоли Прохор, Никанор, Тимон и Пармен; Светиот маченик Јулијан;

Седма недела по Педесетница: глас 6;

Литургија: Послание до Римјаните 15:1-7; Матеј 9:27-35

н              11            29            Пренос на моштите на Свети Климент Охридски; Светиот маченик Калиник; Светата маченичка Серафима; Светата маченичка Теодотија;

п              12            30            Светите апостоли Сила, Силуан, Крискент, Епенет и Андроник; Свети Јован, војник;

в              13            31            Свети Евдоким; Свети Јосиф од Ариматеја;

с              14            1              Седумтемина Макавеи, нивната мајка Соломонија и свештеникот Елеазар; (Богородичен пост);

ч              15            2              Откривање и пренос на моштите на Светиот првомаченик и архиѓакон Стефан;

п              16            3              Преподобните Исакиј, Далмат и Фауст; Светата мироносица Саломија;

с              17            4              Светите седуммина младенци во Ефес; Светиот маченик Козма Рамноапостолен;

Осма недела по Педесетница: глас 7;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 1:10-18; Матеј 14:14-22

н              18            5              Светиот маченик Евсигниј; Светиот маченик Понтиј; Света Нона;

п              19            6              Преображението на Господ Исус Христос на Тавор;

в              20            7              Преподобниот маченик Дометиј; Преподобен Ор;

с              21            8              Преподобен Григориј Синаит; Светите маченици Тријандафил и Анастасиј (Спасо Радовишки);

ч              22            9              Светиот апостол Матиј; Светиот маченик Антониј; Светите маченици Јулијан и Маркијан и другите со нив;

п              23            10            Светите маченици: архиѓаконот Лаврентиј, папата Сикст и другите со нив; Свети Ирон;

с              24            11            Светиот маченик Евпл; Светата маченичка Сузана; Свети Нифонт, патријарх Цариградски;

Деветта недела по Педесетница: глас 8;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 3:9-17; Матеј 14:22-34

н              25            12            Светите маченици Аникита и Фотиј; Светиот свештеномаченик Александар, епископ Комански;

п              26            13            Преподобен Максим Исповедник; Преподобен Серид; Светиот маченик Иполит;

в              27            14            Светиот пророк Михеј II; Светиот свештеномаченик Маркел, епископ Апамејски;

с              28            15            Успение на Пресвета Богородица;

ч              29            16            Неракотворната икона на Господ Исус Христос; Преподобен Јоаким Осоговски;

п              30            17            Светиот маченик Мирон, презвитер; Преподобен Илија Калабриски;

с              31            18            Преподобен Јован Рилски; Светите маченици Флор и Лавр;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Септември 30 дена - Гроздобер

Десетта недела по Педесетница: глас 1;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 4:9-16; Матеј 17:14-23

н              1              19            Светиот маченик Андреј Стратилат; Преподобен Теофан;

п              2              20            Светиот пророк Самуил; Светиот свештеномаченик Филип, епископ Ираклиски, со свештеникот Север и ѓаконот Хермес;

в              3              21            Светиот апостол Тадеј; Светата маченичка Васа; Преподобен Аврамиј Смоленски;

с              4              22            Светите маченици Агатоник, Зотик и другите со нив; Светата маченичка Евлалија;

ч              5              23            Светиот свештеномаченик Иринеј Лионски; Светиот маченик Луп; Свети Виктор;

п              6              24            Светиот свештеномаченик Евтихиј; Преподобен Арсениј Комељски; Светата маченичка Сира;

с              7              25            Пренос на моштите на Светиот апостол Вартоломеј; Светиот апостол Тит; Светите Едески Исповедници;

Единаесетта недела по Педесетница: глас 2;

Литургија: Прво послание до Коринтјаните 9:2-12; Матеј 18:23-35

н              8              26            Светиот маченик Адријан и преподобна Наталија; Преподобен Титој; Свети Зер-Јаков;

п              9              27            Светиот маченик Фануриј; Преподобен Пимен Велики; Светиот свештеномаченик Кукша и Пимен Посник;

в              10            28            Преподобен Мојсеј Мурин; Преподобен Сава Псковски и Крипецки;

с              11            29            Отсекувањето на главата на Св. Јован Крстител; Светиот маченик Анастасиј Радовишки; Преподобна Теодора Солунска;

ч              12            30            Светите Александар, Јован и Павле, патријарси Цариградски; Преподобен Христофор;

п              13            31            Празник на појасот на Пресвета Богородица; Светиот свештеномаченик Кипријан;

с              14            1              Почеток на црковната година ; Преподобен Симеон Столпник;

Дванаесетта недела по Педесетница: глас 3;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 15:1-11; Матеј 19:16-26

н              15            2              Светиот маченик Мамант; Свети Јован Постник, патријарх Цариградски; Свети Елеазар;

п              16            3              Светиот свештеномаченик Антим; Светата маченичка Василиса; Преподобен Теоктист;

в              17            4              Светиот свештеномаченик Вавила; Светиот пророк Мојсеј Боговидец;

с              18            5              Светиот пророк Захарија; Светите маченици Јувентин и Максимин; Преподобен Атанасиј;

ч              19            6              Спомен на чудата на Св. Архангел Михаил; Свети Евдоксиј; Преподобен Давид;

п              20            7              Светите апостоли Евод и Онисифор; Светиот маченик Созонт; Светиот маченик Евпсихиј;

с              21            8              Рождество на Пресвета Богородица; Празник на иконата на Пресвета Богородица во Калишта;

Тринаесетта недела по Педесетница: глас 4;

Литургија: Прво Послание до Коринтјаните 16:13-24; Матеј 21:33-42

н              22            9              Светите Јоаким и Ана; Спомен на Третиот Вселенски Собор; Свети Никита угодник Божји;

п              23            10            Светите маченички Минодора, Митродора и Нимфодора; Светата царица Пулхерија;

в              24            11            Преподобна Теодора Александриска; Свети Силуан Атонски; Преподобен Ефросин готвач;

с              25            12            Светиот свештеномаченик Автоном; Преподобен Даниил од Тасос; Светите маченици Македониј, Татијан и Теодул;

ч              26            13            Светиот свештеномаченик Корнилиј стотникот; Светата маченичка Кетевана; Преподобен Еротеј;

п              27            14            Воздвижение на Чесниот Крст (Крстовден);

с              28            15            Светиот маченик Никита; Преподобен Филотеј; Светиот маченик Порфириј;

Четиринаесетта недела по Педесетница: глас 5;

Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 1:21-2:4; Матеј 22:1-14

н              29            16            Светата великомаченичка Ефимија; Преподобен Доротеј; Светата маченичка Људмила;

п              30            17            Светите маченички Вера, Надеж, Љубов и мајка им Софија; Светата маченичка Агатоклија;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Октомври 31 ден - Листопад

в              1              18            Свети Евмениј, епископ Гортински на Крит; Светата маченичка Аријадна;

с              2              19            Светите маченици Трофим, Саватиј и Доримедонт; Светиот маченик Зосим Пустиник;

ч              3              20            Светиот великомаченик Евстатиј Плакида; Преподобниот маченик Иларион;

п              4              21            Светиот апостол Кодрат;

Свети Димитриј, епископ Ростовски; Собор на Киево-Печерските светители;

с              5              22            Светиот свештеномаченик Фока, епископ Синопски; Светиот пророк Јона;

Петнаесетта недела по Педесетница: глас 6;

Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 4:6-15; Матеј 22:35-46

н              6              23            Собор на сите македонски Светители; Зачнувањето на Св. Јован Крстител;

п              7              24            Светата првомаченичка Текла рамноапостолна;

в              8              25            Преподобна Ефросинија; Преподобен Сергеј Радоњежски;

с              9              26            Свети Јован Богослов, апостол и евангелист; Преподобен Нил Калабриски;

ч              10            27            Светиот маченик Калистрат; Светите апостоли: Марко, Аристарх и Зинон;

п              11            28            Преподобен Харитон Исповедник; Светиот пророк Варух; Светиот маченик Марко овчар;

с              12            29            Преподобен Киријак Отшелник; Свети Теофан Милостив;

Шеснаесетта недела по Педесетница: глас 7;

Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 6:1-10; Матеј 25:14-30

н              13            30            Свети Григориј Просветител, епископ Ерменски; Свети Михаил, прв митрополит Киевски;

п              14            1              Покровот на Пресвета Богородица; Преподобен Роман Слаткопоец; Преподобен Јован Кукузел;

в              15            2              Свети Андреј Јуродив; Светиот свештеномаченик Кипријан и девицата Јустина;

с              16            3              Светиот свештеномаченик Дионисиј Ареопагит; Преподобен Јован Хозевит;

ч              17            4              Светиот свештеномаченик Еротеј; Преподобен Амон; Преподобен Павле Препрости;

п              18            5              Светата маченичка Харитина; Светиот свештеномаченик Дионисиј епископ Александриски;

с              19            6              Светиот апостол Тома; Преподобниот новомаченик Макариј;

Седумнаесетта недела по Педесетница: глас 8;

Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 6:16-7:1; Матеј 15:21-28

н              20            7              Светите маченици Сергиј и Вакх; Светиот маченик Полихрониј;

п              21            8              Преподобна Пелагија; Преподобна Таиса; Светата маченичка Пелагија;

в              22            9              Светиот апостол Јаков Алфеев; Преподобен Андроник и неговата сопруга Анастасија;

с              23            10            Преподобен Теофил Исповедник (Струмички); Светите маченици Евлампиј и Евлампија;

ч              24            11            Светиот апостол Филип; Преподобен Теофан Начертани;

п              25            12            Светите маченици Тарах, Пров и Андроник; Свети Мартин епископ Турски;

с              26            13            Светата великомаченичка Злата Мегленска; Светите маченици Карп и Папила;

Осумнаесетта недела по Педесетница: глас 1;

Второ Послание до Коринтјаните 9:6-11; Лука 5:1-11

н              27            14            Преподобна Параскева (Петка); Светите маченици Назариј, Гервасиј и Протасиј;

п              28            15            Преподобниот маченик Лукијан, презвитер антиохиски; Преподобен Ефтимиј Новиот; Светите Четириесет Битолски маченици;

в              29            16            Светиот маченик Лонгин; Преподобен Лонгин Трудољубивиот;

с              30            17            Светиот пророк Осиј; Светите маченици и бесребреници Козма и Дамјан; Преподобниот маченик Андреј;

ч              31            18            Светиот апостол и евангелист Лука; Светите Јулијан и Дидим Слепецот;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Ноември 30 дена - Студен

п              1              19            Преподобен Прохор Пчински; Светиот маченик Вар; Пренос на моштите на Свети Јован Рилски;

с              2              20            Светиот великомаченик Артемиј; Преподобен Герасим Нови; (Задушница);

Деветнаесетта недела по Педесетница: глас 2;

Литургија: Второ Послание до Коринтјаните 11:31-12:9; Лука 6:31-36

н              3              21            Преподобен Иларион Велики; Свети Иларион Мегленски;

п              4              22            Свети Аверкиј Рамноапостолен; Преподобен Лот;

в              5              23            Св. апостол Јаков, брат Господов; Свети Игнатиј, патријарх Цариградски;

с              6              24            Светиот маченик Арета; Свети Елезвој, цар Етиопски;

ч              7              25            Светите маченици Маркијан и Мартириј; Светиот маченик Анастасиј; Света Тавита;

п              8              26            Светиот великомаченик Димитриј; Преподобниот маченик Јоасаф;

с              9              27            Светиот маченик Нестор; Преподобен Нестор Летописец;

Дваесетта недела по Педесетница: глас 3;

Литургија: Послание до Галатјаните 1:11-19; Лука 7:11-16

н              10            28            Светата маченичка Параскева (Петка); Свети Атанасиј, патријарх Цариградски; Свети Димитриј, епископ Ростовски; Свети Арсениј Кападокиски;

п              11            29            Преподобната маченичка Анастасија Римјанка; Преподобен Аврамиј Затворник;

в              12            30            Светите апостоли Клеопа, Терциј, Марко, Јуст и Артем; Светите маченици Зиновиј и Зиновија;

с              13            31            Светите апостоли Стахиј, Амплиј, Урван, Наркис, Апелиј и Аристовул; Светиот маченик Епимах;

ч              14            1              Светите Козма и Дамјан; Преподобниот маченик Јаков со учениците Јаков и Дионисиј;

п              15            2              Светите маченици Акиндин, Пигасиј, Анемподист, Автониј, Елпидифор и другите со нив;

с              16            3              Светиот свештеномаченик Акепсим, епископ Наесонски; Пренос на моштите на св. великомаченик Георгиј (Ѓурѓиц);

Дваесет и прва недела по Педесетница: глас 4;

Литургија: Послание до Галатјаните 2:16-20; Лука 8:4-15

н              17            4              Преподобен Јоаникиј Велики; Светиот свештеномаченик Никандар, епископ Мирски и Ермеј презвитерот;

п              18            5              Преподобните маченици Галактион и Епистима; Светите апостоли Патров, Ерма, Лин, Гај и Филолог;

в              19            6              Свети Павле Исповедник, патријарх Цариградски; Преподобен Варлам Хутински;

с              20            7              Светиот маченик Јерон со дружината; Преподобен Лазар Галасиски;

ч              21            8              Светиот Архистратиг Михаил и останатите Сили небесни бестелесни; Свети Ангел Лерински;

п              22            9              Преподобна Матрона Цариградска; Светите маченици Онисифор и Порфирија; Преподобен Јован Колов; Свети Нектариј Егински;

с              23            10            Светите апостоли Ераст, Кварт, Родион, Сосипатар и Терциј; Светиот маченик Орест;

Дваесет и втора недела по Педесетница: глас 5;

Литургија: Послание до Галатјаните 6:11-18; Лука 16:19-31

н              24            11            Светиот великомаченик Мина; Преподобен Теодор Студит;

п              25            12            Свети Јован Милостив; Преподобен Нил Синајски; Преподобен Нил Мироточив;

в              26            13            Свети Јован Златоуст; Преподобниот маченик Дамаскин;

с              27            14            Светиот апостол Филип; Светиот цар Јустинијан; Свети Григориј Палама, архиепископ Солунски;

ч              28            15            Светите маченици Гуриј, Самон и Авив; (Божикен пост)

п              29            16            Светиот апостол и евангелист Матеј;

с              30            17            Свети Григориј Чудотворец, епископ Неокесариски; Преподобен Никон Радоњежски;

 

 

 

Д             Н             Ст.               Декември 31 ден - Снежник

Дваесет и трета недела по Педесетница: глас 6;

Литургија: Послание до Ефесјаните 2:4-10; Лука 8:26-39

н              1              18            Светиот маченик Платон; Светите маченици Роман и Варул; Собор на семејството на свети Григориј Палама;

п              2              19            Светиот пророк Авдија; Преподобен Варлам и Светиот принц Јоасаф;

в              3              20            Преподобен Григориј Декаполит; Свети Прокл, патријарх Цариградски; Светите маченици Евстатиј, Теспесиј и Анатолиј;

с              4              21            Воведение на Пресвета Богородица ;

ч              5              22            Светата маченичка Кикилија (Цицилија); Свети Калист, патријарх Цариградски; Светиот маченик Менигнос;

п              6              23            Свети Амфилохиј Икониски; Свети Григориј, епископ Акрагантски; Свети Александар Невски;

с              7              24            Светата великомаченичка Екатерина; Светиот великомаченик Меркуриј;

Дваесет и четврта недела по Педесетница: глас 7;

Литургија: Послание до Ефесјаните 2:14-22; Лука 8:41-56

н              8              25            Свети Климент, архиепископ Охридски; Светиот свештеномаченик Климент, епископ Римски;

п              9              26            Преподобен Алимпиј Столпник; Возобновување на храм на св. Георгиј во Киев; Преподобен Стилијан;

в              10            27            Светиот маченик Јаков Персијанец; Седумнаесет Индиски преподобни маченици; Преподобен Натанаил;

с              11            28            Светите Петнаесет Тивериополски свештеномаченици; Преподобниот маченик Стефан Нови;

ч              12            29            Светиот маченик Парамон и другите триста и седумдесетмина со него; Преподобен Акакиј Синајски; Свети апостол Урбан Македонски;

п              13            30            Светиот апостол Андреј Првоповиканиот; Свети Фрументиј, просветител на Абисинија;

с              14            1              Светиот пророк Наум; Свети Филарет Милостив;

Дваесет и петта недела по Педесетница: глас 8;

Литургија: Послание до Ефесјаните 4:1-7; Лука 10:25-37

н              15            2              Светиот пророк Авакум; Светата маченичка Миропија; Свети Иса, епископ Циклански;

п              16            3              Светиот пророк Софониј; Свети Јован Молчалник; Преподобен Теодул;

в              17            4              Светата великомаченичка Варвара; Свети Јован Дамаскин;

с              18            5              Свети Сава Осветен; Преподобен Нектариј Битолски; Преподобните Карион и Захарија;

ч              19            6              Свети Николај Чудотворец, архиепископ Мирликиски; Свети Николај, епископ Патарски;

п              20            7              Свети Амвросиј, епископ Медиолански (Милански); Преподобен Григориј Григоријатски (Молчалник);

с              21            8              Светите апостоли Состен, Аполос, Тихик, Епафродит, Онисифор, Кифа и Кесар; Преподобен Патапиј;

Дваесет и шеста недела по Педесетница: глас 1;

Литургија: Послание до Ефесјаните 5:8-19; Лука 12:16-21

н              22            9              Зачнувањето на Света Ана; Преподобен Стефан Новосјаен;

п              23            10            Светите маченици Мина, Ермоген и Евграф;

в              24            11            Преподобен Данило Столпник; Преподобен Никон Сувиот;

с              25            12            Свети Спиридон Чудотворец, епископ Тримифунтски; Светиот свештеномаченик Александар, епископ Ерусалимски;

ч              26            13            Светите маченици Евстратиј, Аксентиј, Евгениј, Мардариј и Орест; Светата маченичка и девица Лукија (Луција);

п              27            14            Светите маченици Тирс, Левкиј и Калиник; Светите маченици Филимон, Аполониј, Аријан и други;

с              28            15            Светиот свештеномаченик Елефтериј; Свети Стефан Исповедник Сурожски;

Дваесет и седма недела по Педесетница: глас 2;

Литургија: Послание до Ефесјаните 6:10-17; Лука 13:10-17

н              29            16            Светиот пророк Агеј; Свети Никола Хрисоверг, патријарх Цариградски;

п              30            17            Светиот пророк Даниил и тројцата младенци Ананиј, Азариј и Мисаил; Преподобен Даниил (Донале);

в              31            18            Светиот маченик Севастијан и другите со него; Свети Модест, патријарх Ерусалимски;

 

 
  • Свадба инфо